שלום יערית,
פעמים רבות בתגובה לאתגר רגשי, ילדים מגיבים בנסיגה התנהגותית. כלומר, כאשר נדרש מהם לגייס כוחות לטובת משימה גדולה חדשה, אנו רואים לעיתים חזרה לדפוסי התנהגות מוקדמים יותר, כמו הצמדות להורים, חזרה להרטבה, קושי בהירדמות וכד'.
כפי שגם את ציינת, נראה שהמעבר לכיתה א' מעורר בבתך לחץ ומתח פנימי. זה דבר טבעי, ילדים רבים חווים את המעבר הזה כמאתגר - יציאה ממסגרת הגן הקטנה והמוגנת, אל מסגרת גדולה הרבה יותר, גם מבחינת כמות הילדים וגם מבחינת המרחב הפיזי של בית הספר. היחס הוא פחות אישי, והילדים נדרשים לגייס כוחות כדי לעמוד במה שנדרש מהם ביום לימודים (לשבת הרבה שעות בכסא, להקשיב, למלא משימות וכד').
הדברים שהצעת לבתך נשמעים בהחלט כמו רעיונות מצוינים - הבובות שמהוות חפץ מוכר ואהוב מהבית, ולוכד החלומות שנותן הרגעה מחלומות לא טובים. לגבי השינה אגב, הייתי מציעה בהחלט להיות לצד בתך ולעזור לה כאשר היא מתקשה להירדם, אולם כדאי שתעשו זאת בחדר שלה ובמיטה שלה, ולא במיטה שלכם. כלומר שכאשר היא מגיעה אליכם, תלוו אותה למיטתה והישארו עמה ככל שהיא זקוקה בשלב הזה. המטרה בכך היא לחזק את הביטחון העצמי שלה ביכולותיה להתמודד (אך בתמיכתכם כמובן).
אני מניחה שככל שהיא תתאקלם בבית הספר כך התופעות יפחתו. לכן בשלב זה, בו היא חשה כי היא זקוקה לנוכחותם במהלך היום והלילה, אני רוצה להציע לכם פשוט לאפשר לה את זה. אני מניחה שאולי זה מעלה חשש שהיא תהפוך לתלותית, אך הרבה פעמים ההיפך הוא הנכון. כלומר, בתקופה זו של מעבר מתערער הביטחון העצמי, והקירבה אליכם תסייע לה להשיב את הביטחון הזה.
דבר נוסף שהייתי מציעה לעשות הוא לשוחח עם מחנכת הכתה. ראשית לבדוק האם המורה שמה לב לקשיים גם במסגרת הבית ספרית, ושני, לבקש ממנה לתת לבתכם בתקופה ראשונית זו יחס יותר אישי - לשאול לשלומה בבוקר, לשוחח איתה מדי פעם לאורך היום. ככל שיתחזק הקשר עם המורה, כך בתכם תראה אותה כדמות של מבוגר שהיא בוטחת בה, דבר שגם יחזק את הביטחון העצמי שלה.
עינת