שלום לך,
האם הפחד של בתך מלהישאר לבד היה קיים תמיד או שעלה לאחרונה? ההבדל הזה הוא חשוב. שכן במידה והפחד היה קיים תמיד, המשמעות של כך היא שהיא מעולם לא חשה מספיק בטוחה בלהיות עצמאית ולהישאר לבדה ולהתמודד לבדה. ואילו במידה והפחד עלה רק לאחרונה, חשוב להבין מה קרה שעורר את הפחד הזה.
כתבת שהסביבה במקום בו אתם גרים הינה פחות בטוחה, כך שאני תוהה אם גם את שותפה לפחד שלה, או שאת דווקא מרגישה שהסביבה בטוחה ושהיא חוששת ללא סיבה. במידה והחשש הוא גם שלך, יתכן שבתך חשה בכך, דבר שתורם לפחד שלה.
חשוב להבין ממה בדיוק היא פוחדת – שלא תדע להסתדר, שמשהו רע יקרה לה, שמישהו יפגע בה וכד'. בכל אופן נראה שהתחושה שלה היא שכאשר היא לבד היא חשופה פגיעה, ואילו כאשר היא עם מישהו אחר היא בטוחה יותר.
הייתי מציעה לכם כן לאפשר לה את התמיכה שהיא צריכה, כלומר להיות עם מישהו שנותן לה ביטחון. אך תוך כדי כך לנסות ולעודד את בתכם לעמוד במשימות קטנות שתציבו לה, כמו להישאר בבית למספר דקות.
במידה והתחושה שלכם היא שבתכם לא תצליח בכוחות עצמה או בתמיכתכם לחולל שינוי כלשהו, הייתי מציעה לכם לפנות לטיפול פסיכולוגי, בו תוכלו לשתף יותר לעומק במה שקורה כעת ובתמונה שהיתה בעבר. מתוך כך הטיפול יוכל לסייע גם לכם – בהבנה עמוקה יותר של קשייה ושל האופן בו היא זקוקה לכם (השילוב העדין בין תמיכה וליווי לבין העצמה ופיתוח עצמאות), וגם לבתכם – בחיזוק הביטחון העצמי ויכולת ההתמודדות שלה.
אין ספק שגם בתך חשה בפער הקיים בינה לבין ילדים אחרים, לכן חשוב לסייע לה לחזק את בטחונה העצמי, כדי שתחווה עצמה כבעלת יכולת התמודדות גבוהה יותר.
עינת