שלום, אורח
אימייל : סיסמה: זכור אותי

נושא: פחדים

פחדים לפני 9 שנים 7 חודשים #1

היי עינת.
יש לי שלושה בנים (5,2,1). הבכור בן החמש סובל מספר שבועות מפחדים מגנבים. הפחד מתעצם בעיקר בלילה, אך ישנן סיטואציות במהלך היום שהפחד צץ, לא רוצה להישאר לבד במקומות, רוצה כל הזמן שתהיה תאורה, אפילו שנכנס לשירותים משאיר את הדלת פתוחה. בעבר נתקלנו איתו בפחדים שונים אך זה עבר. הייתה לו גמילה לא פשוטה מטיטולים, היה עושה בתחתונים קקי עד לפני כשנה, יש לציין שיש לו שליטה מלאה. בשבוע האחרון פעמיים עשה קקי בתחתונים ואמר שלא שם לב. דיברנו איתו על הפחדים. דיברנו להגיון שלו וגם הקשבנו לו וניסינו לחשוב יחד מה יכול לקרות אם יגיע גנב. השתמשנו גם בהומור אבל כלום לא עוזר. קראתי מספר מאמרים אך לא מצאתי פתרון ממשי. אשמח לעזרתך.
יש להתחבר כדי להגיב.

פחדים לפני 9 שנים 7 חודשים #2

שלום,

פחדים אצל ילדים הינם דבר נפוץ, ולרוב גם חולפים מאליהם, למרות שקשה להאמין שכך יהיה בזמן שהם קיימים. גם נסיגה כלשהי משלב התפתחותי שכבר הושג לשלב מוקדם יותר (כגון החזרה לעשייה של צרכים בתחתונים לאחר שכבר הושגה גמילה) הינה דבר שמתרחש לעיתים במקביל לפחדים. הפחד מגנבים מבטא את ההבנה שמתפתחת בגיל זה, שהעולם גם יכול להיות מקום מסוכן.

ראשית אני רוצה לחזק את עצם הדיבור המשותף על הפחדים. זה מאפשר לבנכם לא להישאר לבד עם מה שמפחיד אותו. נראה שאתם מתייחסים בכבוד וברצינות לתחושות שלו, ועצם זה הינו דבר חשוב. שכן הוא למד מכך שאתם באמת מתעניינים בו ודואגים לו ורוצים לדעת מה הוא מרגיש, וכן שאתם מנסים לסייע לו.

בהקשר זה גם השיח על מה יקרה אם יבוא גנב הינו חשוב בהקשר זה, שכן הוא מאפשר לו לבטא את פחדיו הגדולים ביותר. מעניין מה בנכם ענה לשאלה זו, כלומר למה הוא דואג ביותר – שייקחו משהו מהבית, שיפגעו בו, או שיפגעו במישהו אחר מבני המשפחה.

הייתי מציעה שני דברים מרכזיים:
הראשון – לצד כך שאתם מאפשרים לו לבטא את פחדיו באופן ישיר וחופשי, תוך קבלה של מה שהוא מרגיש, נסו גם לחזק את תחושת השליטה שלו. למשל, את העובדה שהוא לא לגמרי פגיע וחסר אונים, ושיש דברים ששומרים עליו. לדוגמא סורגים אם יש, או מנעול מיוחד בדלת, וכמובן גם הנוכחות שלכם.

השני – העניקו לו את התמיכה שהוא צריך כרגע, כדי לחזק את בטחונו בכך שאין כל סכנה. למשל השאירו את האור דולק היכן שהוא מרגיש צורך, וכן לוו אותו להיכן שהוא מבקש את נוכחותכם. כך, דרך תחושת הביטחון שאתם מעניקים לו, הוא ירכוש בחזרה את התחושה שהכל בסדר ושהוא בעצם בטוח.

חשוב לשים לב האם ישנם שינויים נוספים מלבד הפחד מגנבים. לדוגמא – האם יש שינוי בהתנהגות בגן, או שינוי אחר כלשהו בהתנהגות בבית? האם אתם יכולים לחשוב על דברים נוספים שמטרידים אותו מלבד הגנבים? לדוגמא הרבה פעמים אחים חשים מאויימים מאח קטן לאו דווקא בחודשים הראשונים, אלא דווקא אחר כך, כך שהאח הקטן הוא לא סתם תינוק ששוכב במיטה, אלא כבר פעוט שמסתובב בבית ויש לו נוכחות רבה וזוכה לתשומת לב רבה.

אני מציינת זאת, כי לפעמים הפחד עומד בפני עצמו. כלומר לעיתים פחדים שונים מתעוררים בגלל חשיפה לדבר שמעורר פחד (כמו ספר על גנבים) או בגלל הבנה כלשהי (למשל שיש גם אנשים רעים בעולם). ולפעמים הפחד מתעורר מתוך משהו אחר שמעורר חרדה (למשל התחושה שמקומו אינו בטוח בעקבות לידת אח, בשל מצב חברתי משתנה בגן וכד'). כך שחשוב לשים לב האם ישנם דברים נוספים שמטרידים אותו יותר מתמיד.

כאמור, לרוב פחדים אצל ילדים חולפים מאליהם לאחר כמה שבועות עם זאת, במידה והפחד נמשך גם לאחר מכן, או במידה ואתם חשים שישנם קשיים נוספים או ביטויים נוספים לפחד מלבד בריחת הצואה) אני מציעה לכם לפנות להתייעצות אצל פסיכולוג ילדים או פסיכולוגית ילדים).

עינת
יש להתחבר כדי להגיב.

פחדים לפני 9 שנים 7 חודשים #3

היי עינת,
קודם כל תודה רבה על תשובתך המהירה והמעמיקה.
התעניינת לגבי הפחד העיקרי של בני לגבי הגנבים. הוא לא ציין דבר לגבי בני המשפחה, שואל מדי פעם מה יקרה אם יגיעו ומה אם הם יקחו לנו דברים מהבית, בעיקר הטלוויזיה.
העלת מספר גורמים שעלולים להשפיע, שייתכן שקיימים אצלו. הוא מאוד אוהב את אחיו, אך ברור לי שגם מקנא בהם, בני בן השנתיים התחיל לדבר ומושך תשומת לב רבה. בנוסף, הוא התחיל גן חדש, שההתחלה הייתה לו קשה, משום שהגננת מאוד נוקשה, דבר שלא נתקל בו קודם לכן. בנוסף לכך שהיא מעירה לו על מציצת אצבע, היא מאוד מתעקשת על גבולות וקשה איתו מאוד. יש לציין שאני מאוד בעד, אך יחד עם זאת אני מניחה שהדבר גורם לו לתסכול רב. ניסינו בעבר לגמול אותו מהאצבע, אך זה גרר התנהגות מאוד אגרסיבית וויתרנו. מדובר בילד שביום יום הוא די רגוע, מכבד את הסביבה ואהוב מאוד. לעיתים ישנן התנהגויות שובבות יותר, בגן בדרך כלל זה קורה משום שהוא נגרר אחרי ילדים.
אני מאוד מקווה שכמו שכתבת, הפחדים שהוא סובל מהם יעלמו, ונחזור למסלול החיים הרגיל והטוב...
יש להתחבר כדי להגיב.
Time to create page: 0.089 seconds