שלום אילת,
זה בהחלט לא פשוט לראות ילד צעיר שחווה את הלימודים בעוצמת מתח כזו גדולה. נראה שהוא מאד מוטרד ובאמת בלחץ מאד גדול מהתפקוד הלימודי שלו.
אני מבינה מדברייך שזה פחות היה בשנים קודמות, והתעורר מתחילת שנת הלימודים הזו. מעניין לנסות ולהבין מה היה הטריגר שעורר את הלחץ הפנימי הזה. האם למשל הוא מגיב למשהו שנאמר בכיתה – למשל אם המחנכת שבה והדגישה שהשנה הם כבר גדולים וצריכים לעשות כך וכך... ולשים לב לכך וכך... ולקחת אחריות גדולה על איך שעושים וכד'. והוא פירש זאת באופן מעמיק ונותן תשומת לב לדבריה. או שהטריגר היה פנימי, כלומר שלא הועבר מסר כזה מצד המורה, אלא משהו בתוכו מעורר בו את הצורך לקחת אחריות גדולה יותר על הנושא הלימודי. יתכן כמובן שגם וגם.
מעניין לשמוע איזה מן תלמיד הוא. אני יכולה לראות שתי אפשרויות – הראשונה היא שהוא תלמיד טוב ושכחלק מזה חשוב לו להצליח גם בכל מה שקשור להתנהלות של הדברים (איפה לכתוב, מה להביא וכד'). אפשרות שניה היא שיש לו קשיים שונים בלימודים, והוא מנסה להרגיש בכל זאת תחושת שליטה סביב הנושא הלימודי, דרך הדברים האלה שעסוק בהם.
בכל אופן, הייתי מציעה שני דברים:
הראשון, הוא להמשיך במה שאתם עושים. להרגיע, להסביר. לומר לו שאתם רואים כמה הוא אחראי, וכמה הנושא הלימודי חשוב לו, וכל הכבוד שהוא מגלה כזאת אחריות. אבל שאתם רוצים לעזור לו לשים לב מה חשוב יותר ומה חשוב פחות. שהדברים החשובים ביותר זה עצם הלמידה שלו וגם שיהיה לו טוב ונעים בבית הספר. והסדר הוא אמנם עוזר וחשוב, אבל הוא לא הדבר החשוב ביותר. תציעו לו שישתף אתכם בכל דבר כזה שמטריד אותו. גם כדי שלא יהיה לבד, וגם כדי שבכל דבר שעולה תוכלו להמשיך ולהסביר לו.
הדבר השני שאני מציעה, שאני מבינה שגם אותו עשיתם, הוא לדבר עם המחנכת. חשוב מאד שהיא תהיה שותפה לדברים. כלומר שתהיו בקשר שוטף סביב כל דאגה שהוא מעלה, כדי שגם היא מצדה תוכל להתייחס לזה בכיתה. כלומר חשוב שהמסר שלכם ושל המורה יהיה דומה. זה יעצים את המסר וגם יעזור לו להבין שאתם מתואמים עם המורה, כלומר שהוא יכול לקבל גם את מה שאתם אומרים.
חשוב גם שהמורה תחזק אותו ככל שניתן. לאו דווקא את זה שהוא מקפיד על הסדר, אלא את הדברים שבאמת חשוב להדגיש – כשהוא עונה תשובה בכיתה, כשהיא רואה שהוא עובד יפה, כשהוא מתנהג יפה לחבר וכד'. ככל שהיא תחזק אותו ותתן לו את התחושה שהיא רואה אותו, וכן רואה אותו באופן חיובי, כך הוא יוכל להרגיש שהוא פחות צריך להוכיח את עצמו ולהיות בשליטה כל כך גדולה על מה שקורה.
בררו במקביל עם המורה אם ישנו קושי לימודי כלשהו. במידה ויש חשוב לסייע לו ולחזק את יכולותיו, כדי שהביטחון העצמי שלו סביב הנושא הלימודי יעלה.
עינת