שלום לך,
מה שאת מתארת קורה בהרבה מאד משפחות – נולד תינוק חדש והאחים הגדולים יותר מגיבים לזה באופן כלשהו. זה יכול להתבטא בקנאה גדולה, בכעס כלפי ההורים או כלפי התינוק החדש, ובנסיגה בתפקוד. כלומר שהילד חוזר להתנהגויות שהיו לו בעבר, למשל הרטבה, קשיי שינה, קשיי פרידה וכד'.
בואי ננסה לראות את המצב מנקודת מבטה של בתך הגדולה – עד לפני שבועיים וחצי היא היתה הבת היחידה בבית. היא קיבלה הרבה תשומת לב, ואת שיחקת איתה כל הזמן ועשית הכל בשבילה כפי שכתבת. ופתאום, הגיעה הביתה אחות תינוקת, ומאז לאמא אין זמן כמעט בשבילה, והיא עסוקה בילדה האחרת שהגיעה.
יש להניח שהיא מרגישה קנאה גדולה באחות שפתאום הגיעה ולקחה את כל תשומת הלב ממנה, ויש להניח שהיא מרגישה כעס גדול כלפייך, על כך שפתאום את לא פנויה אליה כמו פעם. היא קטנה מדי כדי להבין שיש בבית תינוקת שצריכה גם כן את הטיפול שלך, ושאפילו צריכה טיפול צמוד יותר. היא גם קטנה מדי כדי להתחשב באחותה, כדי לוותר, כדי להבין את המצב. לכן היא בוכה, עצבנית, ובעיקר מחפשת את הקירבה שלכם – מתקשה ללכת לישון לבדה ומתקשה להיפרד מכם.
ומצד שני יש אותך, שכרגע באופן מאד מובן את מרגישה שאת צריכה לתת את מירב תשומת הלב לתינוקת שהצטרפה. התינוקת צריכה שתחזיקי אותה הרבה, שתאכילי אותה, שתהיי איתה. ואני מתארת לעצמי שאת גם בטח עייפה מאד, ושיש לך פחות כוח להיות עם הבת הגדולה מאשר לפני הלידה.
אני לא חושבת שצריך טיפול פסיכולוגי, מאחר והבת הגדולה שלך מגיבה בסדר גמור. כלומר היא מגיבה כפי שמצופה מילדה בת שנה וארבעה חודשים שפתאום נלקחת לה תשומת הלב. מה שצריך לחשוב, הוא כיצד ניתן להחזיר לה מחדש את תשומת הלב, גם אם אי אפשר באותה מידה שהיתה לפני הלידה, כי בכל זאת יש עוד אחות שצריך להתחלק איתה. למשל, האם אבא שלה יכול להקדיש לה יותר זמן, או סבתא, או דודה? אפשרות אחרת היא שמישהו אחר יהיה עם התינוקת בחלק מהזמן, ואת תוכלי להתפנות קצת יותר לבת הגדולה שלך.
זה חשוב שהיא תרגיש שהיא לא איבדה אתכם, ולא איבדה את המקום שלה אצלכם. היא צריכה להרגיש שלמרות שהצטרפה הבת הקטנה, אתם עדיין אוהבים אותה, ודואגים לה. כמו כן חשוב שהיא תרגיש שאתם מבינים אותה – מבינים שקשה לקבל תינוקת שמצטרפת לה למשפחה ולוקחת לה את אמא.
כמו כן, נסי לשתף את בתך במה שאת עושה עם התינוקת. למשל להראות לה איך את מאכילה אותה, איך את מחליפה לה חיתול וכד'. כדי שהיא תהיה שותפה למה שאת עושה, ושלא תישאר בצד.
הלידה היתה לא מזמן, כך שכולכם צריכים זמן להסתגל. אני מניחה שבעוד כמה שבועות, המצב הזה של עוד אחות יהיה יותר מוכר לבת שלך ושבהדרגה היא תסתגל אליו. עם זאת, כדי לעזור לה להרגיש שוב את הקירבה שלכם ואת הנוכחות שלכם, אני מציעה כפי שכתבתי קודם לראות כיצד את או בעלך יכולים לפנות זמן כדי להיות איתה.
עינת