שלום לך,
הזכרת שני נושאים שמטרידים אותך – הקושי לזכור את החומר הנלמד, וכן הקושי בניהול שיחה. המשותף לשני אלה הוא היכולת לשמור על רצף של דברים. רצף של חומר הלימוד ושל זכירה שלו, וכן רצף השיחה. ישנה תחושה של מעין ניתוק וקטיעה.
עם זאת אני אתייחס אליהם לרגע בנפרד: הקושי לזכור את מה שהבנת, והקושי לחזור על כך לאחר מכן, יכולים להיות ביטוי של הפרעת קשב וריכוז. זה נכון שהרבה פעמים הפרעת קשב וריכוז מתבטאת בקושי להתרכז בגלל מוסחות, אבל לעיתים המוסחות יכולה להתבטא גם בכך שאין הפנמה של החומר שזה עתה שמעת, אפילו שהבנת אותו. אין לי ספק שזה מתסכל.
כאשר יש קושי לימודי יכולות להיות שני הסברים מרכזיים: הפרעת קשב או ליקויי למידה. ליקוי למידה פירושו שקשה יותר להבין את החומר, שזה דורש יותר תיווך, יותר הסברים. נראה שאתה כן מנסה לתת לעצמך מענה דרך הביאורים. עם זאת יכול להיות גם כן שהקושי בהבנה נובע מקושי לשמור על ריכוז לאורך זמן. אני לא יכולה לשים את האצבע מרחוק ולומר מהו בדיוק הקושי, אבל אני כן רוצה להציע לך מספר דברים.
נסה לעשות יחידות זמן קצרות יותר של לימוד. כלומר לאחר כעשרים דקות או חצי שעה תקח לך כמה דקות הפסקה. זה מאד מרענן ומאפשר למקד חשיבה מחדש. כדאי שתדבר עם מי שאחראי על הישיבה כדי להסביר לו את הצורך.
נסה לראות איזו שיטה עוזרת לך לזכור חומר טוב יותר. האם למשל יכול לעזור לך אם תסכם כמה נקודות לגבי כל דבר שלמדת? זה עוזר כי עיקר הדברים רשומים ואפשר לשוב ולהביט בהם כשאתה צריך, ולא הולכים לאיבוד עוד בזמן השיעור.
קשה גם לומר האם הריטלין עוזר או לא. זה נכון שהריטלין מגביר עוררות וערנות, אך ציפית שהוא יסייע גם בקשב וזה לא קרה. לעיתים מתברר שהריטלין כן מסייע להיות ממוקדים לאורך זמן, אך עדיין נדרשים שינויים בהרגלי הלמידה כדי להצליח ללמוד טוב יותר, כלומר הריטלין כשלעצמו איננו מספיק.
האם יש לך אפשרות להעזר ברב של הישיבה? אולי זה ייקל עליך אם תוכל לשתף אותו. יתכן שמתוך הניסיון שלו הוא יוכל גם כן להציע פתרונות נוספים. ובכל מקרה אולי זה גם יקל בזכות זה שלא תצטרך להסתיר את הקושי.
לסיכום אני ממליצה שלושה דברים:
הראשון – לנסות לבחון את הרגלי הלמידה הקיימים, מה בהם טוב לך ומה לא, ולראות האם אתה יכול לעשות שינוים. כמו למשל יחידות זמן קצרות יותר, סיכומים, שינון של חלקים קצרים יותר, הדגשת הדברים המרכזיים וכד'.
השני – לחזור לנוירולוג ולראות מה המלצותיו לאור כל מה שתיארת.
השלישי – לפנות לטיפול פסיכולוגי. טיפול יכול לסייע לך בהבנה של הקשיים עמם אתה מתמודד, ובחיזוק הביטחון העצמי סביב הקשיים. כמו כן תוכל להבין בטיפול יותר לעומק את מה שאתה חש בחברת אחרים.
עינת